HET VORMEN - VERPAKKEN - BEWAREN

HET VORMEN: Na het kneden werd de boter in vormen gedaan om diverse redenen: 1) om de herkomst van de boter te identificieren ( elke boer had zijn eigen handelsmerk of opschrift). 2) De presentatie van de boter op de markt of in de winkel oogde heel wat mooier. Het “opmaken” van boter verschilde sterk van streek tot streek.

VERPAKKEN: Door middel van boterpersen werden kleine stukjes boter gevormd, om daarna ingepakt te worden in perkamentpapier met het opschrift of handelsmerk van de verkoper erop gedrukt. Deze boterstukjes van 1/4 -1/2 of 1kg werden dan in houten kratten of kartonnen dozen verpakt.

HET BEWAREN: Het zouten: Boter kan men langer vers houden door zout aan de boter toe te voegen. Het zout heeft een negatieve invloed op de bacteriŽn. Het inleggen: Het inleggen van zomerboter gebeurde veelal in houten vaten, kuipen of potten uit aardewerk, zodat er in de winter ook nog boter was. Voor de verzending werd boter ook in blikken bussen gedaan.