DE
BEDELING
De
melkboer kwam elke dag aan huis, soms zelfs op zondagmorgen.
Voor de eerste wereldoorlog werd de meeste melk los geleverd.
Daarbij werd de melk door de melkboer soms flink “gewassen”, er
werd water aan toegevoegd.
In sommige steden was dit perfect legaal
(bv Amsterdam) als er aan een vat van 30 liter melk maar niet meer
dan 12 liter water was toegevoegd en als het water maar loodvrij
regenwater of goedgekeurd duinwater was.
De melkboer schepte de melk met een geijkte metalen maat uit de bus
en schonk de pannen vol die de huisvrouwen mee naar de deur hadden
gebracht.
Met de opkomst van de industrialisatie namen steeds minder
melkboeren de melk rechtstreeks van de boederij maar meer en meer
van de zuivelfabriek.
Tegenwoordig
is het dagelijks huis aan huis bezorgen van de melk in veel gevallen te
arbeidsintensief en dus te duur geworden. De melkboer heeft
tegenwoordig een gans assortiment zuivelprodukten en andere
voedingsmiddelen mee op zijn ronde
zodat hij er eigenlijk een winkelwagen voor nodig
heeft.