DE BEDELING

De melkboer kwam elke dag aan huis, soms zelfs op zondagmorgen.
Voor de eerste wereldoorlog werd de meeste melk los geleverd.
Daarbij werd de melk door de melkboer soms flink “gewassen”, er werd water aan toegevoegd. 
In sommige steden was dit perfect legaal (bv Amsterdam) als er aan een vat van 30 liter melk maar niet meer dan 12 liter water was toegevoegd en als het water maar loodvrij regenwater of goedgekeurd duinwater was.
De melkboer schepte de melk met een geijkte metalen maat uit de bus en schonk de pannen vol die de huisvrouwen mee naar de deur hadden gebracht.
Met de opkomst van de industrialisatie namen steeds minder melkboeren de melk rechtstreeks van de boederij maar meer en meer van de zuivelfabriek.

Tegenwoordig is het dagelijks huis aan huis bezorgen van de melk in veel gevallen te arbeidsintensief en dus te duur geworden. De melkboer heeft tegenwoordig een gans assortiment zuivelprodukten en andere voedingsmiddelen mee op zijn ronde zodat hij er eigenlijk een winkelwagen voor nodig heeft.